Praktiske opplysninger om DOBAG-reisene til Marokko Print Email

Flytiden / Reisedokumenter

Aktuell praktisk informasjon med bl.a. flytider vil bli sendt sammen med reisefakturaen. Billettene og siste informasjon kommer ca. 1 – 2 uker før avreisedatoen.

Visum/Vaksinering m.m.

Norske statsborgere trenger ikke visum for reise til Marokko, men kontroller at passet er gyldig minst seks måneder etter hjemreise. Ingen vaksiner er offisielt påkrevd, men spør gjerne din lege eller helsestasjon om deres anbefalinger når det gjelder eventuelle vaksiner. Vi anbefaler vaksiner mot stivkrampe og hepatitt, som en sikkerhet uansett hvor du reiser i verden. Har du ømfintlig mage ved sydenreiser, kan du forebygge med f.eks. ‘Idoform’, som tas i én uke før avreisen og videre under turen. Ta også med noen salttabletter for å hindre evt. uttørring, de får du på apoteket. Dessuten finnes det en vaksine i flytende form mot turistdiaré (‘Echoral’ e.l., reseptbelagt). Vær oppmerksom på at denne forebyggende medisinen ikke beskytter mot alle typer bakterier. Regelmessig personlig håndhygiene er den beste forsikringen. Til dette er desinfeksjonsveske (f.eks. "Antibac" e.l.) og våtservietter ypperlig egnet. Vi anbefaler å ta det med i din bagasje, til bruk før hvert måltid. I områdene vi reiser er det veldig få problemer med mygg og andre insekter. Er du imidlertid sensitiv mot insektstikk, ta for sikkerhets skyld med f.eks. "Mygga" rollon frå apoteket, samt evt. en klølindrende / allergihemmende salve.

Klima og klær

På reisen regner vi med rimelig godt vær, selv om vi kan oppleve både vind og regn
i fjellene. Ta med lette og bekvemme fritidsklær og et penere antrekk til middager på hotellene. De fleste hotellene våre har deilig forfriskende svømmebasseng, men som regel ingen omkledningsmuligheter ved bassengkanten. For usjenert å kunne gå fra rommet til bassenget, anbefaler vi å ta med en lett kåpe eller lignende (dette gjelder spesielt for damenemarokko-tur-i-amassine-just).

Høyt oppe i Atlas-fjellene, må du regne med lave nattetemperaturer og kan hende høye dagtemperaturer. Da er det ekstra viktig med ordentlig solbeskyttelse (solhatt/caps + lett skjerf). Ellers kle deg som om du skulle gå i norske fjell. Viktig er lette, solide sko som bygger godt rundt hælene/anklene, f. eks. stabile joggesko eller lette vandresko. Og varme plagg til kjølige kvelder eller ustabilt vær (varm genser, ulltrøye / stilongs / ullsokker og en god, lett vindjakke).

I landsbyene og i fjellet omkring respekterer vi tradisjonen ved å dekke ben og skuldre, dvs. ingen shorts, korte skjørt eller åpne skjorter.

Det er forøvrig lurt å ta med eget toalettpapir, våtservietter, badetøy, et håndkle og en lommelykt. I landsbyen bor vi i prosjektets hus. Der finnes det  madrasser, ullpledd og sengetøy, men du kan gjerne ta med deg din egen lakenpose og eventuelt en enkel, lett sovepose.

Det lønner seg å pakke hovedbagasjen i en stiv koffert, da denne vil ligge på taket av terrengbilen. En liten tursekk er godt å ha for kortere utflukter. Våtservietter er alltid bra å ha til å vaske hender etc. når vi er underveis på dagen og før måltidene.

NB: Det er på ingen måte påkrevet, men hvis dere tenker på evt. små gaver til landsbyen, kan de bestå av blyanter, farvestifter, kulepenner, tegneblokker og annet utstyr til skolen. Viktig: Presangene skal deles ut via prosjektlederen prof. Wilfried Stanzer, og IKKE individuelt til beboerne, for å unngå forfordeling, misunnelse, tigging osv..

Glem ikke å sørge for rikelig med film eller minnebrikker til kamera – du kommer til å trenge mye mer enn du tror!
Som en hovedregel er det uproblematisk å fotografere i Marokko. Man skal allikevel være oppmerksom på at ikke
alle liker å bli fotografert. Vis omtanke og spør alltid vedkommende først. Husk å ta med solkrem, solhatt og badetøy.

Valuta

I Marokko brukes Dirham (MAD). Disse kjøper du gunstigst i Marokko, ikke i Norge (dårlig kurs !). Norske kroner og annen valuta kan du alltid veksle på hotellet eller andre steder til offisiell dagskurs. Internasjonale kredittkort / bankkort kan brukes til betaling ved hotellet og i byene. Imidlertid kan det være vanskelig å ta ut kontanter på kort (bruk av minibank frarådes). Reisesjekker er heller ikke særlig hensiktsmessige. Ta med norske kroner som kan veksles i banker og større hoteller (har du Euro eller US-dollar kan disse selvfølgelig også brukes, men trenger ikke å kjøpes ekstra før reisen). Sedlene bør være uten rifter eller skader. Pass godt på lommene i større byer; i Amassine og ellers i fjellene er det derimot helt trygt.

Prosjekter

Selv om besøk på kvinneprosjekter i opprinnelige lokalsamfunn inngår i programmet, forutsettes det på ingen måte at man er spesielt husflids- eller teppeinteressert. Opplevelser av kultur, historie, natur, tradisjonelt folkeliv og ikke minst møter med unike personligheter, er hovedelementene i en DOBAG-reise. Samt mange spennende og hyggelige overraskelser som ikke står i programmet! Selvfølgelig er det anledning – for deg som ønsker det – til å handle produkter fra prosjektene til en gunstig spesialpris. Teppene og kelimene fra Ait-Khozema-prosjektet eksporteres direkte til utlandet, de selges ikke i Marokko. Finner du evt. et teppe du liker, kan du reservere det, få det sendt sammen med vår bestilling og betaler først i Norge.


Telefon

Det er rimelig god GSM-mobiltelefon dekning mange steder, dog ikke i fjellene og i ørkenen. Mobiltelefoner med kontantkort fungerer ikke i Marokko. Om nødvendig kan kontakt til og fra Norge formidles av DOBAG-Reiser og våre reiseledere.


Avbestillingsvilkår

Les mer her

Har du flere spørsmål, ring 24 11 88 99 eller send en e-post

Hjertelig velkommen med på tur!

 
Tyrkisk kaffe og te

Kaffen (kahve) er svart, sterk og søt og serveres med den søtningsgraden man har bestilt. Te (çaj) er imidlertid den mest populære drikken, som ofte serveres i tulipanformede glass.