Nina Granlund Sæther

...å få komme tyrkiske kvinner og familier tett innpå, få se hvordan de lever
og arbeider...

Nina Granlund Sæther

Det var et spennende samarbeid som ble innledet mellom Galleri DOBAG og tidsskriftet Norsk Husflid høsten 1989.
Vi fikk anledning til å tilby våre lesere en unik reiseopplevelse:  Å få komme tyrkiske kvinner og familier tett innpå,
få se hvordan de lever og arbeider - og ikke minst se alle de praktfulle teppene de lager.

Mange av Norsk Husflids lesere er spesielt opptatt av tekstiler og tekstiltilvirkning, og generelt interessert i gode håndverkstradisjoner.

Tilbakemeldingene fra deltagere på i alt fem reiser har vært entydig positive. Og besøkene i Dobag-landsbyene fremstår som enestående! Rikelige porsjoner av det faglige, det estetiske og kunstneriske - og det menneskelige. Programmet forøvrig var tettpakket - og opplevelsene mange. Gammel tyrkisk kultur, turistmål som Assos, Troja, Bergama (Pergamon) og Efesos var med, i kontrast til et fargerikt, frodig og høyst levende marked i Ayvacik.

Hotellet var spesielt og sjarmerende. og sjelden opplever man slik gjestfrihet. Betjeningen var meget imøtekommende. Buss og buss-sjåfør førsteklasses. Deltagerne kunne nyte tyrkisk kjøkken på sitt beste. Oppfølging og service har vært enestående.

At disse DOBAG-reisene ble så opplevelsesrike for våre lesere, må i stor grad tilskrives Eckhart Schroeters personlige engasjement og innsats. De reisende har blant annet nydt godt av hans mange venner og store bekjentskapskrets. Slik kommer man også menneskene - og ikke bare tingene i et fremmed land tettere innpå.

Oslo, januar 1993

Nina Granlund Sæther

 
Den hellige moské i Marrakech

Marrakech kalles ofte "Den rosa byen" på grunn av de vakre fargene på bygårdene, som varierer mellom okra og babyrosa. Det er få steder i nærheten av Europa som er så orientalske, myteomspunne og spennende som denne gamle berberbyen. Ifølge mytene ble husveggene farget røde av blodet som fløt da Koutobiamoskeen og den 67 meter høye minareten ble bygget på 1190-tallet.