Nina Granlund Sæther

...å få komme tyrkiske kvinner og familier tett innpå, få se hvordan de lever
og arbeider...

Nina Granlund Sæther

Det var et spennende samarbeid som ble innledet mellom Galleri DOBAG og tidsskriftet Norsk Husflid høsten 1989.
Vi fikk anledning til å tilby våre lesere en unik reiseopplevelse:  Å få komme tyrkiske kvinner og familier tett innpå,
få se hvordan de lever og arbeider - og ikke minst se alle de praktfulle teppene de lager.

Mange av Norsk Husflids lesere er spesielt opptatt av tekstiler og tekstiltilvirkning, og generelt interessert i gode håndverkstradisjoner.

Tilbakemeldingene fra deltagere på i alt fem reiser har vært entydig positive. Og besøkene i Dobag-landsbyene fremstår som enestående! Rikelige porsjoner av det faglige, det estetiske og kunstneriske - og det menneskelige. Programmet forøvrig var tettpakket - og opplevelsene mange. Gammel tyrkisk kultur, turistmål som Assos, Troja, Bergama (Pergamon) og Efesos var med, i kontrast til et fargerikt, frodig og høyst levende marked i Ayvacik.

Hotellet var spesielt og sjarmerende. og sjelden opplever man slik gjestfrihet. Betjeningen var meget imøtekommende. Buss og buss-sjåfør førsteklasses. Deltagerne kunne nyte tyrkisk kjøkken på sitt beste. Oppfølging og service har vært enestående.

At disse DOBAG-reisene ble så opplevelsesrike for våre lesere, må i stor grad tilskrives Eckhart Schroeters personlige engasjement og innsats. De reisende har blant annet nydt godt av hans mange venner og store bekjentskapskrets. Slik kommer man også menneskene - og ikke bare tingene i et fremmed land tettere innpå.

Oslo, januar 1993

Nina Granlund Sæther

 
Argantrær
geiter1


Argantrærne ligner på oliventrær og kan bli over 100 år gamle. Trærne er fulle av skarpe torner og bærer små frukter på høsten. Geitene er veldig glad i skuddene, bladene og frukten. Det er forbudt å riste argantrærne for å få ned frukten, så geitene klatrer opp til 4 meter til topps for å spise fruktene. For gjeterne er det en fordel å slippe alle tornene ved å la gjeitene høste frukten. Gjeterne samler kjernene på bakken til pressing av arganolje. Oljen smaker nøtteaktig og brukes på brød og i andre matretter. Det ryktes også at arganolje skal være suveren til å smøre på huden og kalles ofte for skjønnhetens serum.